Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2007 10:39 - Най-същественното е невидимо за очите
Автор: leif Категория: Други   
Прочетен: 6066 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 04.06.2007 11:13


Златният Буда

Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.

Антоан дьо Сент-Екзюпери

 

През есента на 1988 година съпругата ми Джорджия и аз бяхме поканени на конференция в Хонконг, където трябваше да изнесем доклад за самоуважението и възможността човек да се представи в най-добрата си светлина. Тъй като никога по-рано не бяхме ходили в Далечния Изток, решихме да удължим пътуването и да посетим и Тайланд.

Когато пристигнахме в Банкок, започнахме да обикаляме най-известните будистки храмове в града. Този ден, заедно с преводача и шофьора, ние с Джорджия посетихме множество будистки храмове и скоро всички впечатления се смесиха в представите ни.

Един от храмовете, обаче, беше оставил незаличимо впечатление в сърцата и съзнанието ни. Той се наричаше Храм на златния Буда и бе много малък, вероятно с размери не по-големи от девет на девет метра. Но щом влязохме вътре, бяхме изумени от присъствието на един близо триметров Буда, направен от чисто злато. Той тежи повече от два и половина тона и е оценен приблизително на сто деветдесет и шест милиона долара! Гледката беше внушителна — величествен и в същото време деликатно изваян Буда от масивно злато, който гледаше усмихнат към нас.

Докато разглеждахме с интерес храма (снимахме около статуята и непрекъснато и на глас и се възхищавахме), аз се приближих до един стъклен ижаф, в който имаше парче глина, дебело около двадесет сантиметра и широко тридесет. До стъкления шкаф имаше обяснителен текст, който описваше историята на това необикновено произведение на изкуството.

През 1957 година неколцина монаси от някакъв манастир трябвало да изнесат от техния храм статуя на Буда, изработена от глина. Манастирът трябвало да бъде преместен другаде, за да се освободи място за изграждащата се магистрала в Банкок. Когато кранът започнал да пренася гигантския идол, той започнал да се пропуква, защото теглото му било огромно. На всичкото отгоре заваляло. Главният монах, загрижен да не се повреди свещеният Буда, решил да остави временно статуята на земята и я покрил с голям насмолен брезент, за да я предпази от дъжда.
По-късно същата вечер той отишъл да провери какво е състоянието на статуята и светнал с фенерчето под брезента, за да се увери, че Буда е сух. Щом светлината стигнала до пукнатината, той забелязал нещо да просветва през нея и това му се сторило странно. Като се вгледал отблизо в проблясващата светлина, той се зачудил какво ли има под глината. Донесъл длето и чук от манастира и започнал да я кърти. Докато свалял внимателно парчетата, сияещото петно ставало все по-ярко и все по-голямо. Монахът работил часове наред, преди пред него да се появи в целия си блясък ижлючителният Буда, направен от чисто злато.

Историците смятат, че неколкостотин години преди откритието на монаха, бирманската армия се готвела да атакува Тайланд (наричан тогава Сиам). Като узнали, че страната им скоро ще бъде нападната, сиамските монаси покрили скъпоценния златен Буда с глина, за да предпазят съкровището от плячкосване. За нещастие, изглежда бирманските воини са убили всички сиамски монаси и добре съхранената тайна за златния Буда останала неразкрита до паметния ден през 1957 година.

Докато пътувахме за вкъщи със самолет на компанията „Катей пасифик еърлайнз" започнах да си мисля: „Ние всички сме като глинения Буда — покрити сме с твърда черупка, създадена от страх, и все пак, във Всеки от нас се крие по един „златен Буда”, „златен Христос" или „златна ядка", която е нашата истинска същност. Някъде по пътя, между две и деветгодишната си възраст, човек започва да прикрива „златната си същност", нашето истинско аз. Подобно на монаха с чука и длетото, нашата задача е да открием отново истинската си същност.

 

                                                         Джак Канфийлд



Тагове:   най,   очите,   Невидимо,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svetlan - ...
04.06.2007 12:53
плът над плът покрила кост
дреха шапка и лице
кожа бръчки над чело ръце
де се вижда твоето сърце

чук длето и сръчни пръсти
усмивка поглед - вежди мръщи
де е нашата надежда
как душата ни проглежда

как се раждаме - а после как
има ли живота смисъл пак и пак
може би подобно на монаха
за живота туй е нашата награда

цитирай
2. dana55 - О,Leif,
04.06.2007 13:47
Браво,невероятно истинско!
цитирай
3. elfche - Ода
04.06.2007 15:03
Тази история наистина ми хареса страшно много и е много вярна ... дали от злато или от нещо друго, но всеки човек наистина рано или късно скрива истинското си аз за да не го доразграбят
цитирай
4. leif - но ако го скрие е много вероятно да изгуби истинското си АЗ
04.06.2007 15:13
За съжаление често само случаини събития го карат да излезе наяве.В историята има и друга поука-да не се подвеждаме по външността-не знаем какво се крие под нея.....
цитирай
5. elfche - :)
04.06.2007 15:17
"да не се подвеждаме по външността-не знаем какво се крие под нея" - внаги се оповавам първо на тази мисъл
цитирай
6. ganapati - Много поучителна история.
05.06.2007 10:17
Знаех за този златен Буда, но историята я чувам за пръв път. Лично аз реално започнах този процес когато Кундалини за пръв път се издигна в мен.
цитирай
7. candysays - :)
05.06.2007 14:28
Тъй вярно!...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leif
Категория: Други
Прочетен: 808669
Постинги: 95
Коментари: 1603
Гласове: 22255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930