Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2007 11:36 - ****
Автор: leif Категория: Други   
Прочетен: 3038 Коментари: 6 Гласове:
0



            

image
Опитай по друг начин

Когато за първи път прочетохме историята, която ви разказваме по-долу, току-що бяхме започнали да водим един курс, наречен „форум за един милион долара", курс, чиято цел беше да научи хората как да увеличат дохода си до един милион долара на година и повече. Преди това бяхме открили, че човек е свикнал да върви по някакъв коловоз и се опитва да действа по-скоро със сила, отколкото да постъпва умно. Да работиш здраво не винаги означава, че ще успееш. Понякога имаме нужда да направим нещо коренно различно, за да покорим по-високи равнища на успеха. Имаме нужда да разчупим затвора на образците, на нашите привички и да нарушим удобството си.

Седя в една тиха стая в „Милкрофтин", спокойно местенце, скрито сред боровете, на около час от Торонто. Тъкмо минава обяд, късен юли, а аз слушам отчаяните звуци на борбата на живот и смърт, коятю се води на няколко крачки от мен.

Там има една мушица, която изразходва последните си жизнени сили в напразен опит да премине през стъклото на прозореца. Трептенето на крилцата раз-крива мъчителната история на стратегията на мухата: Опитай по-силно.

Но това не помага.

Отчаяните усилия не предлагат никаква надежда за оцеляване. По ирония на съдбата, борбата е част от капана. Невъзможно е една муха да се опитва със сила да премине през стъклото. Независимо от това, малкото насекомо рискува живота си, за да постигне целта си чрез отчаяни усилия и решителност.

Тази муха е обречена. Тя ще умре там, на перваза на прозореца.

В отсрещния край на стаята, десет крачки по-нататък, вратата е отворена. Ако лети десет секунди, това мъничко създание може да стигне заветния сяят, към който се стреми. Само с частица от усилието, което сега отива на халос, то може да се ос-вободи от капана, в който само е влязло. Възможността за спасение е там. Би могло да стане толкова лесно.

Защо мушицата не опита някакъв друг подход, нещо напълно различно? Как така се оказа впримчена в идеята, че точно този път и тази решителност са най-обещаващи за успеха? Какъв смисъл има постоянно, дори с цената на живота да се търси спасение само по един и същи начин?

Няма съмнение, че за мухата този подход има някакъв смисъл. За съжаление, обаче, това е идея, която носи унищожение.

Да се опитва с постоянство не е непременно правилното решение, което носи успех. То може и да не съдържа истинско обещание, че ще получиш каквото искаш от живота. Всъщност, понякога това се превръща в част от проблема, при това не малка.

Ако изложиш на риск надеждите си за спасение, като се опиташ да постигнеш нещо по-настойчиво от всякога, можеш да убиеш шансовете си за успех.

 

                                                     Прайс Притчи



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lilidalili - !!!
12.06.2007 13:25
Колко е вярно това!!! Дано само да имаме очи да видим другия начин, и усет и ум, за да проумеем кой от двата е по-добрият.
цитирай
2. magic007 - Маги
12.06.2007 15:11
Невъзможно е да се справите с проблема, ползвайки същия тип мислене, който в е докарал този проблем :))
цитирай
3. leif - За съжаление сме научени че с упо...
12.06.2007 15:23
За съжаление сме научени че с упоритост и настойчивост всичко се постига,а не винаги е така.И не само в работата ,а и в живота.А после си намираме оправдания със съдбата и лошия късмет.Когато нещата не вървят е по-добре да спрем,да се върнем малко назад,да погледнем на проблема от страни-може пък да има друга "врата,или отворен прозорец"....
цитирай
4. moony - :)
12.06.2007 17:09
С ум, не с упорство винаги е много по-лесно:)
7 пъти мисли, веднъж режи, нали така беше поговорката.. :))
Колко рядко се сещаме обаче за нея, за това май не се замисляме..
цитирай
5. tera - Лесно е да се каже,
13.06.2007 20:04
но е трудно да се направи. Въпреки това е хубаво :)
цитирай
6. diamant1965 - Наистина,
13.06.2007 20:20
много е важно да умееш да погледнеш нещата и от друг ъгъл,да разчупиш традицията,инерцията... .Уважавам този начин на мислене.Понякога дори той може да се окаже единственият път за спасение,като при мухата.Браво за постинга!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leif
Категория: Други
Прочетен: 807441
Постинги: 95
Коментари: 1603
Гласове: 22255
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031