Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 14:04 - НЕЩАТА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ-ПРОМЕНЯ СЕ НАЧИНА НА ВИЖДАНЕ
Автор: leif Категория: Други   
Прочетен: 3023 Коментари: 7 Гласове:
0



 

                               Коледа
Той огледа черквата,преди енориашите да пристигнат за утринната литургия,и със задоволство установи,че пътеките са пометени и пейките избърсани от прах след службата в полунощ.Всички забравени портмонета, молитвеници и ръкавици бяха събрани и изпратени в жилището на енорийския пастор. Наближаваше пет часът сутринта.Навън бе още тъмно и в черквата,където беше само старият свещенник,жълтата светлина на свещите мъждукаше и хвърляше менящи се сенки върху арките и каменния под.От време на време някой мимолетен отблясък неясно очертаваше пищните багри на покритите със стъклопис прозорци.Беше студено и в тишината отекваха единствено бавните стъпки на свещеника.
На връщане към ризницата той спря до яслите,за да прочете коледна молитва в чест на Младенеца.Върху малкия подиум святата сцена бе изобразена с възхитителна реалистичност. През отворената врата можеше да се види нощното небе и звездата,довела пастирите в обора.Всъщност пастирите току-що бяха пристъпили със страхопочитание прага. Добитъкът бе прибран,а в центъра се намираше Светото семейство,надвесено над яслите. Свещеникът се намръщи и пристъпи по-близо. Сподавено възклицание на изненада огласи черквата. Яслите бяха празни. Младенецът - малката гипсова фигурка,представляваща невръстния Спасител-бе изчезнала.
Трескаво и с нарастваща тревога,свещеникът започна да я търси - отначало около яслите,а после,приведен и взирайки се внимателно,отново обходи всички пътеки.Той повика клисаря,след това помощник пастора и останалите енорийски свещеници.Но никой от тях не можа да даде някакво обяснение.Дълго обсъждаха случилото се и накрая,поклащайки глави и споглеждайки се тъжно,приеха истината,която се бяха опитвали да избегнат. Фигурката на невръстния Спасител не бе преместена или изгубена:тя беше открадната.
С подобаваща за случая тържественост пасторът съобщи за кражбата на богомолците,събрали се за утринната литургия.
 Със строг и треперещ от възмущение глас той описа шокиращото естество на деянието и ужасното светотатство,което бе извършено.
Погледът му обходи паството,сякаш се мъчеше да проникне в мислите на всеки един мъж или жена.
-Младенецът-каза той-трябва да бъде върнат в яслите преди края на коледния ден.-След това мълчаливо слезе от амвона.
На всяка следваща той повтаряше тази молба,но без полза.Яслите си оставаха празни.
Към края на коледния следобед пасторът,с посивяло лице и натежало сърце,излезе да се разтъпче по зимните улици на енорията си,потънал в размисъл.Тъкмо по време на тази разходка зърна пред себе си един от най-малките членове на своето паство,петгодишно момченце на име Джони Мълани.Увит в дрипи,които да го пазят от студа,Джони крачеше нагоре по тротоара,гордо влачейки след себе си яркочервено вагонче,очевидно съвсем ново.
Свещеникът се трогна при мисълта за жертвите и пестенето,довели до покупката на играчка като тази-защото семейството на детето бе бедно.точно това му беше необходимо,за да стопли сърцето му и да възвърне вярата му в човешкия род.Той ускори крачка и настигна малкото момче с намерението да му пожелае "весела Коледа"и да изрази възхищението си от красивото вагонче.Но когато наближи, доброжелателният план изхвърча от главата му,защото откри,че вагончето не е празно-всъщност в него лежеше фигурката на Младенеца,грижливо загърната,но не напълно скрита от погледа.
Свещеникът гневно спря Джони и му прочете строга проповед. Разбира се,той бил още малък и можело да му се правят известни отстъпки,но все пак бил достатъчно голям,за да разбира,че кражбата е грях,а да открадне от черквата свещената фигура е наистина особено тежък грях.С гръмък тон свещеникът обясни всичко това на Джони,който стоеше и го гледаше с ясните си очи,в които се четеше невинност,но които постепенно се напълниха с онова,което се предполагаше,че би трябвало да са сълзи на разкаяние.
-Но,отче-продума детето с треперещ глас,когато свещеникът най-после приключи тирадата си.-Аз не съм откраднал малкия Христос. Изобщо не беше така.-То преглътна и продължи.-Просто Му се молех да ми донесе за Коледа червено вагонче и Му обещах,че ако го получа,ще повозя първо Него.
                          Неизвестен автор


Тагове:   Нещата,   начина,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ady - Страхотно
30.07.2007 14:29
:)
цитирай
2. svoboda64 - И по делата им ще ги познаеш:))
30.07.2007 15:07
Благодаря, leif! Доста "разхладяваща" история за този жежък ден:))

Поздрави и :)))))))))))))))))))))))))
цитирай
3. viovioi - ))
30.07.2007 17:00
Ей така се започва...Перфектна лъжа,премерена доза манипулация и обещания.На малкия предвещавам успешна политическа кариера.Аз друг извод немога да направя))))

пс.На моя близка, дъщеря и/9 г/ ми сви от хладилника ресто от развалени 20 лв.след малка покупка.Забелязах веднага след като си тръгнаха.Позвъних на майката.Призна .Беше открила парите в детето.Обяснението ,което получих от майката бе " че и се е ял чипс" Приех обяснението.Но дотук.Това дете ще краде.Поздрави пак)))
цитирай
4. diamant1965 - Много трогателна история!
30.07.2007 17:32
Тя само доказва колко невинни са децата и колко покварени сме ние "големите" в мислите си!Но...всеки съди според себе си,т.е. към каквито мисли и постъпки си склонен самият ти,такива си склонен да припишеш и на другите.Неприятно,но-факт!Поздрави за постинга!
цитирай
5. eti - Да не вярваме всякога на
30.07.2007 21:49
очевидното, това за мен е изводът! А жалко е, че viovioi e толкова недоверчива и крайна в изказването си. Всички ние познаваме или сме чували все пак за хора, започнали да крадат в по-късна възраст и други, които като малки имат подобни прегрешения, но впоследствие станали порядъчни и честни.
цитирай
6. danyvassileva - :))))))
31.07.2007 16:17
Та това е дете! По-скоро трябва да бъде похвален малкия Джони, че, обещал нещо пред Христос,той го е изпълнил! Ама и да му се обясни, че фигурката (гипсова ли беше) не е Господ:)))))))))))))))))))))
Поздрави:)
цитирай
7. ani101 - Не е ли сладък малкия Джони?
23.08.2007 18:41
Той е изпълнил обещанието си и то с благодарност.
Аз бих го нагушкала :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leif
Категория: Други
Прочетен: 809498
Постинги: 95
Коментари: 1603
Гласове: 22255
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930