Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2008 12:10 - ~~~~ Той е моят баща~~~~
Автор: leif Категория: Други   
Прочетен: 10004 Коментари: 19 Гласове:
1

Последна промяна: 01.02.2008 12:16


           Следното писмо било подхвърлено
        в амбулаторията на голяма  университетска болница.
        Макар самоличността на автора да е  неизвестна,
        съдържанието му се отнася за всички  работещи в 
       областта на здравеопазването.
                                                                                                                      

               До всички служители в това заведение:
   Когато вземете днес някой картон, за да разгледате графиката, отразена в него, надявам се да си спомните това, което ще ви кажа сега.
   Вчера прекарах целия ден покрай вас.Бях заедно с майка ми и баща ми.Не знаехме къде трябва да отидем и какво точно да направим, защото никога досега не бяхме прибягвали до вашите услуги. Никога до сега не бяхме попадали в графа "Благотворителност".
   Вчера станах свидетел на това как баща ми се превърна в диагноза, в графика, в амбулаторен номер, обект на благотворителност с етикет "без спонсор", защото нямаше здравна осигуровка.
   Видях един слаб човек да застава на опашка и в продължение на пет часа да бъде разиграван от една система от нервни чиновници, изтощени медицински сестри и недостатъчен бюджет, които безмилостно ограбват и последните му запаси от достойнство и гордост. Останах смаян от това колко безразлични са вашите служители, как въздишат и пъшкат, когато пациентът не им показва нужния формуляр, как небрежно обсъждат проблемите на други пациенти в присъствието на случайни хора, как разговарят за обедната си почивка, която ще прекарат "далеч от този ад за бедняци".
   Баща ми беше само един зелен картон, един номер, който само задръства бюрото ви през работния ден, пациент, който се налага да попита втори път за указанията, които първия път са му били дадени механично. Но, не, това всъщност не е моят баща. Това е, което виждате вие.
   За вас обаче остава тайна, че от 14-годишен той е великолепен майстор на мебели, човек с творческа професия, с прекрасна съпруга, четири вече отраснали деца( които му гостуват често), и пет внука(и още две на път)- и всички смятат, че техният дядо е най-велик. Този човек е всичко, което един баща би трябвало да бъде- силен и твърд, но и нежен; малко грубоват, селско момче, но и уважаван от изтъкнати хора в бизнеса.
   Той е моят баща, човекът, който ме е отгледал в трудни и добри времена, омъжил ме е, държал е децата ми при раждането им, пъхал е 20 доларова банкнота в шепата ми, когато времената са били трудни, и ме е утешавал когато съм плакала. Днес ни казаха, че не след дълго ракът завинаги ще ни раздели с него.
   Може би ще кажете, че това са думи на скърбяща дъщеря, която иска да ви уязви поради безпомощност при мисълта, че ще изгуби близък човек. Няма да отричам. Но ще ви помоля да не пренебрегвате думите ми. Никога не забравяйте, че зад болничните ви картони стоят живи хора. Всеки картон представлява определен човек със собствени чувства, биография и живот, които вие с думите и действията си сте способни да промените за един ден. Утре на това място може да се окаже ваш близък - роднина или съсед - който ще се превърне в номерче, в зелен картон, име, което ще отметнете с жълтия си маркер, като пореден случай за деня.
   Умолявам ви да възнаградите следващия човек, когото посрещнете, с мила дума или усмивка, защото той е нечий дядо, съпруг, съпруга, майка, син или дъщеря - или просто защото е човешко същество, създадено и обичано от Бога, също като вас. 

                                                    Неизвестен автор
                                ( Пилешка супа за душата )

П.П. С подобни неща се сблъсквам почти всеки ден през последните няколко месеца. Пълно безхаберие, грешни диагнози...неадекватно лечение, или пълна липса на такова. Въпреки че човек се осигурява , му се налага сам да закупува жизнено важни за операцията аксесоари(няма да се учудя ако поискат да закупим и скалпели). Надявам се този постинг да бъде прочетен от поне един в здравната система и да промени отношението му към всеки отделен пациент...



Тагове:   Моят,   баща,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. galinabg - Възхищавам се на автора на това писмо!
01.02.2008 15:19
Ряко срещано благородство!за съжаление, тези, до които е адресирано, едва ли ще го разберат.Тези, до които е написано отдавна нямат нормални човешки чувства...
цитирай
2. soho - И аз скоро се сблъсках със същото ...
01.02.2008 15:23
И аз скоро се сблъсках със същото отношение. Макар и не описано подробно:

http://soho.blog.bg/viewpost.php?id=158213
цитирай
3. possible - жалко
01.02.2008 17:05
За да си променят отношението обаче трябва да са хора с емоции и чувства , а в тях отодавна няма такива...
цитирай
4. diamant1965 - Мдамм...
01.02.2008 21:57
И аз съм се сблъсквала с тези неща в родното ни здравеопазване и не отричам, че повечето лекари са всъщност бездушни чиновници, но /и добре, че го има това "но"/, няма да си кривя душата - макар и малко, но има и свестни и добри лекари, които са и добри хора ! Аз познавам 2-ма такива и пожелавам на всички лекари да са като тях!
цитирай
5. vvvs - докторите те са по-големи торговци
01.02.2008 23:04
докторите те са по-големи торговци и от самите търговците.господ здраве да ни дава,че иначе.......жална ни майка.
цитирай
6. illym - Поздравления за автора на писмото!
02.02.2008 11:51
Дано поне някой от "гилдията" му обърне внимание, защото едва ли им пука... станали са по - добри и от специалистите по маркетинг - а и как няма постоянно има "клиенти" и добре им вървят продажбите!
цитирай
7. zari - Много силен постинг, още по-хубавото е,
02.02.2008 14:32
че Ви е впечатлил, а най-хубавото, че го поднасяте и на нас...с Ваше разрешение ще го дам на повече хора да го прочетат!
Поздравления! Бъдете здрав!
цитирай
8. dika999 - поздравявам те
02.02.2008 15:52
първо за разказа, защото всичките от Пилешка са по действителни случаи. Второ защото съм напълно съгласна.
От една страна като медицинско лице винаги съм се старала в практиката си да не постъпвам така и ми е било даже и добре на душата, когато мога да помогна на пациентите- дори и само като ги изслушвам. От друга страна много от моите колеги и наставници са се държали невероятно грубо, да не кажа отвратително с пациентите. Не одобрявам такова поведение. Хората не са виновни за това, че са се разболели все пак.
На всичкото отгоре преди година лежах почти 1 месец в болница, където точно такова отношение на една медицинска сестра за малко да ме прати два метра под земята. Слава Богу след 2те операции все още съм жива. Да е жива и здрава и тази медицинска сестра - надявам се обаче малко да се позамисли за отношението си.
Колко е трудно на повечето хора да покажат малко човещина, малко усмивка а да не говорим за прегръдка?!
Още веднъж специални поздрави за постинга!
цитирай
9. majkata - Браво!
03.02.2008 19:59
Батакът е пълен всеки от нас се е сблъсквал снего:(
цитирай
10. iveta73 - Поздрав!
05.02.2008 11:23
Браво и от мен.На фона на цялата бъркотия с държавата ни за жалост сме длъжни да търпим и мизерията на болничните заведения взета заедно с персонала.А не искам просто да коментирам колко е малък процента на съобразителните хора в този бранш.Жялко е да се питаме в тези трудни времена дали когато ни се наложи да ползваме помощ,ще попаднем в съвестни ръце или ще сме просто пътници.Извинете ме за последния израз.Но това си е самата истина.
цитирай
11. viovioi - да, както се казва Да ни пази бог!!
05.02.2008 17:01
от лекари, болници, аптеки и здравни каси! Забележете само какво недорзумение е самото наименование на институцията"Здравно Оигурителна Каса" или за по лесно Здравната каса..каса?? Много е тъпо. В самото име е комерса и бездушието, да не говорим за всичко останало..
цитирай
12. patria4 - А аз
05.02.2008 20:51
си мислех, че вече нищо не може да ме разрлаче.За съжаление отдавна пациентите вече са клиенти.
цитирай
13. анонимен - Върна ме в съдбата ми преди 15 г
12.02.2008 12:09
Това се случи с баща ми в Онкологичната Софийска болница.Тогава намразих алчността в лицето на лекарите български.Ракът на белите дробове на бащами се развиваше бързо,а лекарите се впускаха всеки ден в пазарлъци за пари.Пари за операция.пари за специялни изследвания,които не бяха платени тогава.Пари.пари.български мръсни пари !Оперираха го с много пари и само месец ,след това почина...в деня .в който ,,благодарната ми майка и брат ми бяха занесли домашно агне пак от благодарност на лекарите и оставили баща ми сам ...не го завариха .Колко показна е била смъртта на баща ми.като че е искала да покаже.че живот не се купува ,а лекарите злуопотребяват с пациенти и роднини! Тогава се отвратих от порочната практика на българските изнудвачи лекари и найвността на близките на болния да дават мило и драго за да живее ! Благодаря ти за постинга !
цитирай
14. mikii - Здравето!?!?
15.02.2008 20:24
Здравето на Човек е нещо изключително скъпо - даже и медицинските служители го знаят! ... Скъпите неща не се купуват с пари! Не всеки може да продава Здраве! То не се продава - Подарява се! ...Ако можеш да го падариш!!! ... Когато даваш насреща - искаш отговор. ... Ако получиш пари!?!? - Не си дорасъл да даваш отговори!!! ...Ако получиш усмивка - тя е безценна!!! ...Някои не са дорасли да приемат усмивката ....
цитирай
15. viki11 - аз не вярвах,
25.02.2008 09:24
и мислих, че само на мен ми се случва, че ме е смазал лошия късмет. Обаче системата ни в здравеопазването се е разболяла преди много години и вече е гнила. И аз си плащам здравно осигуряване, макар да съм против, но в Пирогов миналата седмица оставиха пръста ми без нужното лечение. Успях да го спася с рецептата на баба (лека й пръст, не я помня, но знаем рецептата й), обаче вече пръстът ми изглежда ужасно. А аз си плащам и дори не съм била нерешим проблем. Сега имам паметник на лекарската немарливост, а скоро може и да бъда труп, защото това продължава от около великия 10 ноември - тогава започнаха проблемите ми.
цитирай
16. cecobob - ЧАКА НИ И ПО-ЛОШО
01.03.2008 14:42
Сега искат да копират здравната /те/ каса на САЩ, а тя е най порочната. Гледай недъзи http://zamunda.net/details.php?id=105321
цитирай
17. radi4ko - За Жалост...
18.03.2008 23:14
За жалост такава ни е реалността, а както се вижда не само нашата... богатите ще са здрави, а бедните болни. Отдавна светът е всеки сам за себе си, а това е най-тъжното ...
цитирай
18. lycki - Стисках зъби за да не се разплача, ...
21.11.2009 18:36
Стисках зъби за да не се разплача, докъто четях писмото, защото минах през тази центрофуга, която въртя семейството ми цели 6 месеца, изстиска 7000 лв. от отчаянието ни, а резултатът беше...
Не обвинявам никого за смъртта на баща ми. Осъждам бездушието на "лекарите", които го сломиха и скъсиха живота му с месеци. Бях потресена и отвратена от комисията в Пловдивската онкология.
Знам че имаме и чудесни лекари, но те са шепа делфини сред стадо акули.
цитирай
19. viki11 - Съгласна
21.11.2009 23:05
с последното мнение.
Както много пъти съм писала тук, аз съм част от сломените от софийската машина на Онкологията.

Ако хората не могат да защитят себе си и близките си в единство, защо да се сърдим само на лекарите. НАли все чакаме всичко от самосебе си да се нареди!
Иначе да, сразени сме от истината.
Но отчайващото е, че сведена до масовия потребител тази истина не достига до него. Той се смята НАД нея. А това води беди и за в бъдеще.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leif
Категория: Други
Прочетен: 807227
Постинги: 95
Коментари: 1603
Гласове: 22255
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031